De weefsters in de Peruaanse Andes gebruiken hun eeuwenoude tradities, cultuur, motieven , familiepatronen en hun eigen dagelijkse leven als inspiratie voor het weven van prachtige sjaals.

Het voortbestaan van deze traditionele weefmethode en motieven wordt bedreigd door maatschappelijke ontwikkelingen. Door de slechte economische positie van de Hoogland Indianen vertrekken veel jongeren naar de grote steden. Daardoor verdwijnt het doorgeven van kennis, traditie en cultuur. Daarnaast is het gebruik van synthetische garens enorm toegenomen,  omdat dit veel goedkoper is. Hierdoor is ook het spinnen en kleuren met natuurlijke grondstoffen aan het verdwijnen.

Kleuren hebben een belangrijke symbolische waarde

De Hoogland indianen verbinden bepaalde kleuren aan bijvoorbeeld de windstreken:  Het oosten wordt geassocieerd met het leven en het westen met de dood. De tegenstelling leven en dood wordt uitgedrukt in groen ( leven ) en rood (dood ) Zonsopgang heeft als kleur blauw en zonsondergang wordt geassocieerd met oranje.

Ook motieven spelen een belangrijke rol 

De motieven die in meerdere banen van een shawl of poncho ingeweven worden, zijn te verdelen in meanders en figuren. De veel voorkomende meanders en zigzaggen staan voor rivieren en wateren. Er zijn veel figuurmotieven. Zo heb je diermotieven, plant motieven en geometrische figuren. En ook daar is weer een onderverdeling in te maken.

In de dier motieven zie je alle dieren terug die in het woongebied van de indianen voorkomen: de condor, lama’s, alpaca’s, vossen, kikkers, schildpadden, konijnen en slangen.

De bloemachtige motieven staan vaak voor sterren of zonnetekens. De zes- of acht bladige Inca bloem staat voor de akkers met de belangrijkste gewassen die volgens een vast patroon worden verbouwd zoals aardappelen , quinoa , maïs , tarwe , graan en oca.

De geometrische figuren hebben vaak als oorsprong de mythologische dieren, zoals de slang , condor , vis en de puma.

Ik heb veel geleerd van Vanessa een archeologe met veel passie voor de Pre-Inca tijd. Zij heeft mij meegenomen naar The Amano Pre- Colombian Textile Museum, aan de Calle Retiro 160 in Miraflores Lima en het Larco Museum aan de Av. Simón Bolivar 1515 Pueblo Libre Lima. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu