De hedendaagse Peruaanse keuken is een eeuwenoude mix van Indiaanse (onder andere Inca), Spaanse, en in mindere mate Afrikaanse kookkunst, aangevuld met meer recente Aziatische invloeden. De Peruaanse keuken kenmerkt zich onder meer door een zeer grote variëteit aan ingrediënten. En die zijn natuurlijk allemaal te zien op de markt. De markt: een kleurrijk feestje  Door al die ingredienten is het een feest om op de markt te lopen. Ik laat het je zien.

Aardappelen

Aardappelen, die oorspronkelijk uit Peru (en andere Andeslanden ) komen, bestaan er in talloze variëteiten.
Er bestaan bijvoorbeeld zoete aardappelen, aardappelen die tijdens het koken uit elkaar vallen tot poeder (zeer geschikt voor puree), en gevriesdroogde aardappelen. Deze werden reeds door de Inca’s overdag in de hete zon te drogen gelegd, en ‘s nachts bevroren ze. Het resultaat is een gekrompen, gedroogde aardappel ter grootte van een boon. Hier wordt het Andes-gerecht carapulcra van gemaakt.

Pepers

Behalve aardappelen zijn er naar schatting meer dan 100 soorten Spaanse pepers, in Peru aangeduid met het woord aji. Ze zijn er van uiterst mild, zoals de veelgebruikte smaakmaker aji panca, tot uiterst scherp, zoals de rocoto, die qua vorm en grootte verraderlijk veel op de paprika lijkt.
Op en top Peruaans is Ceviche, rauwe vis of schaaldieren gegaard in limoensap met veel peper. Deze peper wordt hiervoor vaak gebruikt.

peper voor Ceviche

Witte, zwarte, gele, paarse mais

Met name in de Andes wordt veel maïs gebruikt. Ook hiervan bestaan vele soorten, zoals een paarse variant waarvan drankjes en toetjes worden gemaakt. En Maiz morado ( zwarte mais ). Hier maken ze het drankje ‘Chicha Morada’ van ( heerlijk ).

Maar naast de zwarte mais is er ook witte mais. Deze wordt vaak gecombineerd met witte rijstkorrels. Heel bijzonder.

Quinoa trendy? De Inca’s gebruikten het al

Quinoa:  de Inca’s gebruikten het al, net als amarant. Het is ook niet zo gek dat dit vooral in de Andes voorkomt, omdat mais niet boven de 4000 meter kan groeien. Ken jij quinoa al? Ik heb het al in verschillende salades gegeten. Een aanrader.

In een volgende blog krijgen jullie een heerlijk Peruaans recept met een van bovenstaande ingrediënten?

Heb jij een leuk recept? Laat het in een reactie weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu