Shipibos nemen ayahuasca om deze handgemaakte kleden te maken. Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drankNa he tinnemen van de drank visualiseren ze vormen en ontwerpen in hun hoofd. Deze patronen zetten ze later om in hun handwerk.

Elk detail van de kleden die ze maken heeft een betekenis die rivieren, meren en dorpen in de omgeving kan voorstellen.
Zo ook deze kleden, deze zijn gemaakt door Olinda en ?( moet ik navragen) na het innemen van Ayahuasca krijgen ze beelden en patronen door die ze dan omzetten in hun handwerk.

De afbeeldingen en patronen in de stoffen stellen ‘Icaras’ of medicijnliederen voor , die gezongen worden tijdens de ayahuasca-ceremonies.
De ingewikkelde patronen geborduurd op kleden zoals deze zijn een liedpatroon dat geometrisch en complex in ontwerpen is.

De kleine steekjes vormen de achtergrondpatronen zoals uitgelegd door Olinda Silvano de laatst keer dat ik hun bezocht heb afgelopen Februari.
Wanneer sjamanen een doek zingen, volgen ze met hun wijsvinger langs het hoofdpatroon van de zanglijn, waarbij de melodie stijgt of daalt in overeenstemming met het stijgen en dalen van de geborduurde lijn.

De betekenis van de kleuren die gebruikt worden :
rood correspondeert met bloed en de geboorte van baby’s
geel staat voor zonlicht
groen staat voor de jungle
blauw staat voor rivieren en meren
Maar ook paars en oranje worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu