Een herderin van de chyangra geiten hoog in de Himalaya. Zij is 1 van de twee vrouwen die een kudde geiten aan het hoeden is.De geiten worden ook wel kashmirgeiten genoemd.

herder kasjmir geit

Chyangra geiten zijn erg kostbaar vanwege de pashminawol van deze geiten. Er wordt goed voor de geiten gezorgd.  Als er iets niet goed is met de geiten worden ze naar beneden gebracht. Ze komen dan in een speciale opvang waar de geiten kunnen herstellen en aansterken. Het is hier vaak zo onherbergzaam dat ze soms met de geit op hun schouders lopen naar een plek waar een paard met wagen of soms een auto klaar staat. Er wordt dus heel erg goed voor de geiten gezorgd.

Nepal staat bekend om zijn handgemaakte pashmina sjaals. Al generaties lang verstaan Nepalese vaklieden de kunst van het maken van pashmina sjaals. Met grote toewijding en expertise worden de pashminas één voor één met de hand gemaakt onder voortdurend toezicht op de kwaliteit.

Vervaardiging van de pashmina

Verzamelen van de wol

Elke lente, als de geiten hun wintervacht verliezen, wordt de kasmir wol verzameld. De zachte wol is afkomstig van de donzige binnenvacht van de nek en onderbuik van de geit.

Spinnen, weven en verven
De kasmir wol wordt met de hand tot garen gesponnen op een spinnewiel, de ‘Charkha’. Dit is geen gemakkelijke taak en vergt groot geduld en toewijding van de wevers. Met grote expertise en geoefende hand worden de pashminas vervolgens op traditionele weefgetouwen geweven. Tenslotte worden de sjaals één voor één in een verfbad ondergedompeld en krijgen zo hun prachtige kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu