De Shipibo Indianen wonen in de jungle in  Peru. Veel mannen en vrouwen gaan richting Lima om daar werk te zoeken, zodat ze geld hebben voor een minimaal bestaan. Met veel moeite en hulp bouwen ze daar aan een toekomst door te doen waar ze goed in zijn: stoffen maken, verven en borduren. De leefomstandigheden zijn slecht. Ze wonen in illegale in elkaar geknutselde huizen. 

De artisans

Het zijn voornamelijk de vrouwen die de stoffen maken. Alles gaat volledig handmatig en volgens hun eigen cultuur en gewoontes. Het verven gaat met een soort pen:

Ook het verven en borduren gaat volledig handmatig en als de stof klaar is wordt deze “ingezongen”, Hier wordt de stof ingezongen door Olinda. Ze droomt ‘s nachts wat ze de volgende dag moet  maken. Het inzingen zelf gaat vrijwel automatisch. Het inzingen op deze video gaat over het volgen van de rivier (de levensader).

Het inzingen van de stof

https://www.facebook.com/sitsforwomen/videos/1359076334256946/?__xts__[0]=68.ARCdMnXS4Txs4v5Ul0P_Gdq8dD_0ElfgqykJT15uBvQIXgZzTfGkCyZaWN5DrKk7oNxL5UR865s9SXeYMyL-ZM9rpVeQVJPXlgqKOQelOXnatu5ShmXXv15s10PKHPFUPW4d_J0p6ev1DlxdRULv-LdOsrvFmaZrsY3RHCQuhnTeR7egmP-jIPSu0ANHZbrBUqEMwZS-V44TIzf3sj30p3ePUDXjskQkEpRlkW6Od8gW2alqeZt7ShEQFz1s8P_kEVXxPoSeYCqsoU7drPf0ZVauyMWowdRXsXzGoGQ_XO6frVKbXTKY-FBVMj5JZ1iNH7PdaBm16-A3l0cKKyYDzfK0hy9PDvCq11s&__tn__=-R

 

Het proces:

Speciaal voor Sits for women gemaakt en exclusief te koop:

De leefomstandigheden

De Shipibo wonen aan de rand van Lima in illegale “huizen”. Ik heb diep respect voor de manier waarop ze hier een bestaan weten op te bouwen. In hun grauwe en moeilijk bestaan probeerden ze zelfs nog kleur aan te brengen door muurschilderingen. Het was bijzonder om hier rond te lopen. Het was voor mij niet erg veilig. Ik mocht dan ook beslist niet alleen rondlopen.

Huizen weggevaagd door aardbeving

En… het is triest: deze “huizen” zijn door de laatste aardbeving weggevaagd. Een aantal Shipibo zijn terug gegaan naar de jungle en anderen wonen nu verspreid over Lima. Ook Olinda is teruggegaan naar de jungle. Ik ga haar op mijn volgende reis bezoeken.

Help door te shoppen!

Wat jij kunt doen? De producten kopen in de webshop! Ze zijn exclusief voor sitsforwomen gemaakt, dus nergens anders te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu