Yakwol

De naam ‘yak’ komt van het Tibetaanse woord གཡག་ – yag, of gyag. Formeel wordt alleen de stier zo genoemd en noemen ze een koe dri of nak genoemd. Wij hebben het in dit artikel gemakshalve alleen over de yak.

De yaks komen veel voor in het Himalaya gebergte waar zij worden gehouden door nomadische herders uit het noorden van India maar ook uit China, Mongolië, Tibet en Nepal. Er leven nog maar weinig wilde yaks in de natuur. Bijna alle yaks maken deel uit van een kudde van de nomaden. De yak leeft alleen in deze specifieke gebieden van de wereld. Dat maakt yakwol zeldzaam en uniek.

Yakwol

Yakwol is licht, zacht en heerlijk warm. De yaks die de wol leveren voor Sits for women lopen vrij rond in het noorden van India /Ladakh. Yaks hebben een bijzondere buikvacht die geweldig goed isoleert. Dat moet ook wel, omdat de dieren warm moeten blijven bij temperaturen tot -40 graden!

Yakwol wordt gemaakt van het fijne onderhaar van de yaks. De wol wordt niet geschoren maar tijdens de rui uitgekamd en daarna gewassen met natuurlijke zeep. De wol is dus geheel vrij van chemicaliën. Yakwol heeft van nature een intens mooie kleur van donkerbruin tot zwart.

Yakwol heeft alle mooie eigenschappen van wol: de wol ademt, isoleert, is zelfreinigend en neemt makkelijk vocht op om het ook weer af te staan. Daarnaast heeft yakwol de bijzondere eigenschap dat het geurafstotend is. Ten slotte is de wol zeer sterk, waardoor een deken of een sjaal van yakwol lang meegaat. De wol van de yak is zachter dan schapen- en merinowol en … de wol kriebelt, prikt of jeukt niet.

De fijne eigenschappen van yakwol op een rijtje:

de wol is erg zacht, soepel en warmde wol houdt lichaamswarmte goed vastde wol kriebelt, prikt of jeukt nietde wol is heel aangenaam om te dragen

Onze producten van yakwol

Handwerk en fairtradeIn onze shop zijn voornamelijke plaids te vinden van yakwol. Maar door de fijne eigenschappen van de wol is het ook heerlijk om zo’n plaid even lekker om te slaan. De plaids worden helemaal handmatig gemaakt op eenvoudige weefgetouwen. Hierdoor kunnen er kleine onregelmatigheden in het weefsel voorkomen. Ook kan de kleur of de kleurvolgorde van de banen iets afwijken van de foto’s. Maar dat is nu juist de charme van handwerk, toch?

En dat de producten fairtrade gemaakt zijn weten we zeker, omdat we er geweest. zijn. Onze producten komen uit het Noorden van India, om precies te zijn uit Ladakh. De wol komt uit het Chanthang gebied in Ladakh, dit ligt op de grens van China.

Toont alle 3 resultaten

Menu