Alpaca

Noem alpaca’s geen lama, minilama of dwerglama! De alpaca behoort tot het geslacht vicuña en wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleuren. De vicuña levert de duurste wol ter wereld. De wol is niet alleen van excellente kwaliteit, maar een vicuña levert slechts kleine hoeveelheden, en kan ook nog maar eens in de drie jaar worden geschoren.Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer. De indianen houden de alpaca voornamelijk voor hun eigen levensonderhoud. De alpaca’s kunnen geen vracht dragen en zijn ongekend vriendelijk en zachtaardig.

Wat maakt alpacawol zo bijzonder?

Alpacawol is tien keer warmer dan schapenwol, heeft de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en zijde en is anti-allergeen. Deze factoren maken het mogelijk om kleding van alpacawol zeer comfortabel op de blote huid te dragen. Alpaca is van oudsher de wol van de koningen. De alpaca werd in de tijd van de Inca cultuur vooral als huisdier gehouden voor zijn vacht. De handwerkers van de Inca’s maakten de mooiste kledingstukken van alpaca voor feestelijke gelegenheden. De alpaca wordt door zijn bijzondere eigenschappen beschouwd als een van de beste wolsoorten ter wereld. Het is sterk, pilt niet en is gemakkelijk te onderhouden. Mooi en comfortabel!

Een vest van alpaca wol is ideaal voor de winter. De alpaca wol houdt de lichaamswarmte vast op koude winterdagen en draagt lekker koel op warme zomerdagen.

Waarom behaaglijk?

Het klimaat op de hoogvlakte zorgt voor grote temperatuurverschillen van -30 graden ’s-nachts tot tropische warmte overdag door de sterke straling van de zon. Door zijn speciale vacht is de alpaca bestand tegen deze extreme klimatologische omstandigheden. Zijn vacht heeft daardoor een speciale kwaliteit:  het draagt prettig op warme zomerdagen en houdt de lichaamswarmte vast op koude winterdagen.

Waarom is het zo kostbaar?

De alpaca geeft slechts twee tot vier kilo ruwe wol per twee jaar. Na zorgvuldige selectie blijft er genoeg vacht over voor één trui. Daarom is het ook zo kostbaar en exclusief. Het wordt ook wel de Rolls Royce van de wolsoorten genoemd. De alpaca die in de artikelen van Sits for Women is verwerkt is van de beste kwaliteit.

Suri Alpaca

Een Suri Alpaca onderscheidt zich van een gewone Alpaca door de vacht: de haren zijn veel langer en hangen als gekrulde lokken naar beneden. In de vacht vormen zich al gauw dreadlocks. Suri’s kunnen goed tegen het West-Europese klimaat, maar hebben vanwege hun bijzondere vacht met een scheiding over de hele lengte van de rug, wel beschutting nodig tegen de regen. Ze zijn over het algemeen makker dan de Huacaya. Dat komt vooral door het haar dat over hun ogen valt, waardoor ze niet zoveel kunnen zien wat er om hen heen gebeurt. Wordt dit haar afgekipt, dan is de Suri veel nieuwsgieriger en alerter.

Wol der goden

Ongeveer vijf procent van de Alpaca’s zijn Suri’s. In Latijns Amerika is de Suri al duizenden jaren producent van luxueuze wol. Hun vacht werd gereserveerd voor de koningen van het Incarijk. De Inca’s noemden het de ‘’wol der goden’’. Gemengd met een kleine hoeveelheid mohair of zijde levert de Surivacht heerlijke breiwol op.

Resultaat 1–10 van de 49 resultaten wordt getoond

Menu