Gond Art

De Gond schilderijen zijn een vorm van schilderen uit de volks- en stamkunst die wordt beoefend door een van de grootste stammen in India waarmee het zijn naam deelt. Gond komt van de Dravidische uitdrukking Kond wat 'de groene berg' betekent. De Gond Art is zo overheersend geworden dat de regering van India er in is gestapt om hun kunstvorm voor toekomstige generaties te behouden.

Achtergrond
Schilderen in de regio gebeurt al heel lang aangezien de geschiedenis van de Gond al 1400 jaar oud is. De mensen van de Gond stam zouden gewoon hun voorouders kunnen imiteren aangezien er grotschilderingen in de regio zijn die helemaal teruggaan tot het Mesolithicum. Schilderijen, evenals andere kunstvormen, zijn altijd erg populair geweest bij de inheemse bevolking in India, vooral bij de Gond stam. Het Gond volk heeft de overtuiging dat het bekijken van een goed beeld veel geluk brengt. Dit geloof bracht de Gond mensen ertoe om zowel de muren als de vloer van hun huizen te versieren met traditionele tatoeages en motieven. Ook de Gond-schilderijen zijn door de Gond-mensen gebruikt als een manier om hun geschiedenis vast te leggen.

Bronnen van inspiratie
Volgens het Gond-geloofssysteem wordt alles, of het nu een heuvel, rivier, rots of boom is, bewoond door een geest en is dus heilig. Dus de Gond mensen schilderen ze uit een vorm van respect en eerbied. De GOnd schilderijen zijn een weerspiegeling van de nauwe band van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Maar hoewel het merendeel van de Gond-schilderijen zich laat inspireren door de natuur, is het niet de enige bron van inspiratie. Ook kunnen Gond schilderijen inspiratie putten uit mythen en legendes uit India of juist uit het dagelijks leven van de stam. Het kan ook abstracte begrippen als emoties, dromen en verbeelding laten zien.

Stijl
Gond schilderijen kunnen het best omschreven worden als 'on line werk'. De kunstenaar zorgt ervoor dat zowel de binnen- als buitenlijnen met de grootst mogelijke zorg worden getekend, zodat de perfectie van de lijnen direct effect heeft op de toeschouwer. Lijnen worden zo gebruikt dat ze een gevoel van beweging overbrengen op de stilstaande beelden. Er worden punten en streepjes toegevoegd om een groter gevoel van beweging over te brengen en de mate van detail te vergroten.

Een ander zeer opvallend facet van Gond-schilderijen is het gebruik van felle, levendige kleuren zoals wit, rood, blauw en geel. De verven zijn meestal op natuurlijke wijze afgeleid van voorwerpen zoals houtskool, gekleurde aarde, plantensap, bladeren en zelfs koeienmest. Meer specifiek, geel van Chui mitti dat een soort lokaal zand is, bruin van Gheru mitti dat een ander soort zand is, groen is gemakkelijk te verkrijgen van bladeren terwijl de kleur rood wordt verkregen van de Hibiscusbloem.

Wereldwijde invloeden
Als gevolg van de inspanningen van de Indiase regering om de schoonheid van inheemse kunst te promoten en te laten zien, zijn de Gond schilderijen vrij populair geworden. In vele delen van de wereld, vooral in Japan, zijn tentoonstellingen van Gond schilderijen geweest.

Moderne innovaties
Moderne Gond schilderijen zijn niet op muren en vloeren geschilderd, maar op doek. Dit zorgt ervoor dat het niet alleen veel gemakkelijker is om te transporteren, te dragen en op te hangen aan een muur, maar het gebruik van canvas helpt de schilderijen veel meer op te vallen dan wanneer het op een muur zou zijn gemaakt. Door de schaarste aan natuurlijke kleuren in de huidige tijd zijn de Gond kunstenaars begonnen met het gebruik van affichekleuren. Dit gecombineerd met het gebruik van canvas heeft de moderne Gond-schilderijen veel levendiger gemaakt dan de traditionele tegenhangers.

Interessante feiten
De Pardhan Gonds zijn ook volleerde zangers en veel schilderijen zijn visuele uitbeeldingen van deze liederen.
Gond schilderijen worden in de volksmond getekend tijdens grote festivals zoals Holi, Diwali, etc.
De Gon schilderijen zijn van zo'n goede kwaliteit dat het niet ongewoon is dat ze zo'n 20 jaar meegaan, zonder dat er aan de buitenkant geknoeid hoeft te worden.
Er wordt gezegd dat de Gond schilderijen lijken op inheemse kunst uit Australië.
Gond schilderijen zijn ook heel gewoon geworden op houten dienbladen, dozen en andere diverse voorwerpen die hebben geholpen om de populariteit ervan te vergroten en het bewustzijn te verspreiden.

Menu