De yak kuddes leven op grote hoogte in de Himalaya. Dagelijks gaan de herders met hun kudde jaks op zoek naar gras. De ene keer grazen ze in India, dan weer in China. De herders trekken rond met hun jaks. 

De herders leven met hun vrouw en kinderen in hun eigen geweven tent van grove yakwol. Het is een bijzonder hard leven met weinig tot niets. De yaks zijn hun enige rijkdom. 

Gebruik

Yaks kunnen beter klimmen dan mensen en kunnen met gemak boven de 3000 meter hoogte leven. Daarom worden ze daar traditioneel ook gebruikt als lastdieren voor het transport van goederen. Van yakmelk wordt boter gemaakt, waarvan door de Tibetanen ook boterthee wordt gemaakt. Van de haren en de onderwol worden kleren en tenten gemaakt. Van de mest worden droge mestkoeken gemaakt, die als brandstof te gebruiken zijn. Het vlees van jaks kan gegeten worden.

Toen ik daar op bezoek was heb ik, zeer gastvrij, een kopje yakmelk gekregen en een schoteltje yak-kaas. Heel bijzonder om dit te mogen proeven. De yak-kaas lijkt een beetje op  Huttenkäse. 

Meer informatie, stel je vraag!

[contact-form-7 id=”2833″ title=”Contact”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu