Feest van het licht

Divali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.

Lakshmi
De godin Lakshmi staat centraal tijdens de Divali-viering. Ze geeft shakti, kracht , in het leven. Lakshmi onderhoudt levens en staat voor alles wat Hindoes beschouwen als rijkdom: gezondheid, rijkdom, voedsel, schoonheid, kennis.

Grote schoonmaak

Licht staat tijdens Divali voor leven en het herinnert de mens eraan om het beste en het hoogste in zichzelf na te streven. Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Zo wordt er symbolisch plaats gemaakt voor positieve invloeden en energieën.

Hindoes vasten op de vijf dagen van Divali; dat wil zeggen dat men geen vlees, ei(producten) of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood.Zo maken ze zich van binnen schoon. Voor het feest zelf trekken ze nieuwe kleren aan.

Lichtjes, kaarsen, sterretjes….

Na zonsondergang worden lichtjes aangestoken. De hele nacht branden er diya’s . Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. Maar en zijn ook kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat de godin Lakshmi het huis goed kan vinden. Divali wordt dan ook altijd thuis gevierd.

Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

Tijdens het feest wordt veel traditionele zoetigheid gemaakt en rondgedeeld.

Happy Divali

In 2014 valt Divali op donderdag 23 oktober. Zoals wij kerstkaarten versturen, zo versturen ze in India Divali-kaarten. Deze kreeg ik van de Literacy School:

diwali-greetings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu