Via het familiebedrijf Sumaq Qara, dat met de hand geborduurde riemen en tassen produceert verschaffen Yuli en haar twee zussen aan meer dan vierhonderd vrouwen uit afgelegen gemeenschappen in Ayacucho een eerlijk inkomen. Met het borduren van gekleurde bloemenmotieven, een traditionele bezigheid voor vrouwen in de regio, verdienen de vrouwen die voor Sumaq Qara werken 60 procent meer dan op de lokale markt. Sits for Women werkt nauw samen met Yuli. Margreeth Kuipers bezoeker haar regelmatig. Voor Sits for Women maken ze handgeborduurde riemen, kussens en kerstornamenten.

Erfenis van Lichtend Pad

Het merendeel van de vrouwen met wie Sumaq Qara samenwerkt is weduwe als gevolg van het politieke geweld in de laatste twee decennia van de vorige eeuw. In die periode kwamen bijna zeventigduizend Peruanen om in de bloedige strijd die de guerrillabeweging Lichtend Pad voerde.

Celia Jaulis Fernandez, één van de handwerksters met wie Sumaq Qara samenwerkt, vertelt dat het stempel dat Ayacucho opgedrukt kreeg als gebied van terroristen moeilijk uit te wissen is. “De overheid van Alan Garcia ziet ons in Ayacucho allemaal als terroristen. Daarom komen ze hier niet; er zijn geen scholen, geen projecten en geen wegen. Sinds het conflict hebben we niets meer.” Zelf moet deze weduwe, die elke week het borduurwerk van de vrouwen uit haar dorp aan Sumaq Qara verkoopt, drie uur lopen om bij de werkplaats van Yuli in Huamanga, de hoofdstad van de provincie, te komen.

Vrouwelijk ondernemerschap
In de Peruaanse machosamenleving is het uitzonderlijk voor vrouwen om een eigen onderneming te starten. Er moet nog veel gebeuren voordat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Yuli: “Niet alleen merken ik en mijn zussen hoe moeilijk het is om serieus genomen te worden als vrouwelijke ondernemers in een zakenwereld die vooral door mannen gedomineerd wordt, ook de vrouwen uit de gemeenschappen kampen met een achtergestelde positie.”
Door vrouwen een eigen inkomen te geven, worden ze minder afhankelijk van de mannen in de dorpen, kunnen ze hun kinderen naar school sturen en hun gezin onderhouden. “Langzaamaan verandert de houding tegenover vrouwen. Nu mannen zien dat vrouwen ook geld kunnen verdienen, hebben ze meer respect voor hen.” Belangrijk is dat de vrouwen nu geld kunnen verdienen, terwijl ze toch thuis een oogje in het zeil kunnen houden, aldus Yuli.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu