Vandaag gaan we mee op de zoektocht naar bladeren, mossen, bessen en paddestoelen. Deze natuurlijke materialen zijn nodig voor het verven van de wol.

Samen met Carolina en Martina hebben we een redelijke opbrengst bij elkaar gezocht. Martina heeft er geen enkele moeite mee om op haar ‘slippers’ de steile hellingen te beklimmen. Wij vonden het daarentegen zwaar. We hadden veel moeite met de hellingen ene de ijle lucht.

Het verven (en wat hieraan voorafgaat)

De schimmel/paddestoelen die wij op een speciale plant vonden wordt eerst helemaal geplet voordat het in kokend water wordt gedaan. Ook de bladeren verdwijnen in het kokende water. Alle wol wordt voor het verven eerst gewassen. Niet met een wasmiddel zoals wij dit kennen uit de supermarkt, maar met natuurlijke zeep: een wortel die de ontvettende eigenschap van zeep bevat. Na het wassen gaat de wil in de pot met bessen, wortels of ander materiaal om de gewenste kleur te krijgen:. De bladeren zorgen voor een gele kleur, de funcghus voor groen.

Een deel van de gele wol gaat vervolgens met funghus in de kookpot met als resultaat: limegroen. Hoe langer de wol in de pot gaat, hoe donkerder de kleur. Een ware kleurenmagie die je voor je ogen ziet ontstaan. Vakwerk! Ook het stoken luistert nauw en blijkt direct effect op het kleurresultaat te hebben. .

Het eindresultaat:

Weven

En dan pas kan het eigenlijke weven beginnen. Met de natuurlijk geverfde wol maken ze prachtige sjaals waarvoor ze eeuwenoude motieven gebruiken.

Hoe exclusief deze sjaals zijn hoeven we nu niet meer uit te leggen, toch? Ze zijn te koop bij Sits for women.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu